pondělí 5. listopadu 2018

RECENZE – Léto divokých květin

Autorka: Kathryn Taylor
Překlad: Dagmar Hoangová
Nakladatelství: Moba
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 328
ISBN: 978-80-243-8315-6

Anotace:
Zoe stojí před těžkým rozhodnutím: Život jí má zachránit velice riskantní operace. Spontánně se rozhodne vrátit do Cornwallu, kde zažila před čtrnácti roky hrozné neštěstí a svou nejhorší noční můru. Chce konečně vyjasnit tajemství onoho léta. Setká se znovu se svou velkou láskou Jackem, znovu pojme naději na život po jeho boku. Stíny minulosti ale hrozí, že zničí i její budoucnost…

Dvaatřicetiletá Zoe pracuje v úspěšné firmě svého otce v Londýně, je zasnoubená, mohla by být tedy šťastná a spokojená. Potýká se však se spoustou problémů. Její matku postihla Alzheimerova choroba, je tedy umístěna do sanatoria a Zoe ji s těžkým srdcem navštěvuje, jelikož ji matka nepoznává. Rovněž se ještě nevyrovnala se smrtí bratra, který se před čtrnácti lety zřítil z útesu. Nikdy nebylo objasněno, jak k nehodě došlo. A aby toho všeho nebylo málo, objeví lékař po úrazu u Zoe v mozku aneurysma, které ji ohrožuje na životě. Za krátkou dobu ji čeká operace a Zoe se zaobírá myšlenkou, v jakém stavu se po operaci probudí. Bude v pořádku, či zůstane bezvládným ležákem? Přežije ji vůbec? Do operace zbývá deset dní a Zoe stále více přemýšlí o tom, že se vrátí do Penderaku do domu na pláži a pokusí se zjistit, co nebo kdo stojí za smrtelnou nehodou jejího bratra. Je načase se minulosti postavit čelem a konečně se se ztrátou milované osoby vyrovnat. V Penderaku ji však čeká nejen pátrání po minulosti, ale setkání s bývalou láskou.


Když jsem zjistila, že autorka knihy rovněž napsala sérii Barvy lásky, měla jsem strach, aby nešlo o nějakou červenou knihovnu. Obávala jsem se však zbytečně. Léto divokých květin je úžasně čtivý román, který má základ v silném životním příběhu a je okořeněn romantikou, ovšem není nijak přeslazený. Autorka nám předkládá nejen životní příběh Zoe, ale také její kamarádky z mládí Rose. V podstatě všechny postavy, ať už ženské či mužské, působí velmi sympaticky. Neměla jsem nejmenší problém vžít se do postavy Zoe nebo Rose. Román mě pohltil a na konci mi bylo téměř líto, že se již k hrdinům příběhu nebudu vracet.

Malou výtku ke knize přece jen mám, a sice k překladu. Pokud je nějaký text přeložen do češtiny, nechápu, proč ne kompletně celý, proč překladatelka ponechala oslovení pán, paní, slečna v angličtině. Nesedělo mi to v textu, naopak to bylo celkem rušivé.

Jinak můžu knihu s klidným svědomím vřele doporučit. Zde opravdu platí: Jak krásná obálka, tak krásný obsah.

O autorce:
Kathryn Taylor začala psát už jako dítě. Když jí bylo jedenáct, tak byl vydán její první příběh. Od té doby věděla, že se chce živit jako spisovatelka. Její profesionální i soukromý život jí však přichystal řadu překážek. Nakonec se jí však její sen splnil, když napsala velmi úspěšnou sérii určenou převážně ženám - BARVY LÁSKY.





Hodnocení: 95%
 Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Moba. Knihu zde můžete zakoupit.

2 komentáře:

  1. Také mě kniha zaujala, měla jsem ji i ve svých upoutávkách, a přesně jak píšeš, lekla jsem se díky autorce, že půjde tak zvaně “o brak”.
    Ale z tvého hodnocení a krásné recenze soudím, že jsem se obávala stejně jsko ty - milně! Takže kniha jde určo na seznam!
    Díky Šári :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥