pondělí 2. září 2019

RECENZE – Cesta na sever

Autorka: Virginie Grimaldiová
Překlad: Šárka Belisová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 280
ISBN: 978-80-271-2044-4

Anotace:
Sedmatřicetiletá Anna, matka dvou dospívajících dcer, se hroutí pod tíhou práce a nesplacených dluhů. S dcerami se potkává jen při snídani, celé dny a večery tráví v restauraci, kde pracuje jako servírka. Život jí utíká přímo před očima a ona ho pozoruje z bubliny, do níž se uzavřela.
Sedmnáctiletá Chloé je velmi citlivá dospívající dívka. I když by ráda odjela do Austrálie, cítí povinnost najít si práci a začít pomáhat matce. Láska, kterou hledá u chlapců, nikdy nevydrží. Vždycky se nějak záhadně promění, jako Popelčin kočár po půlnoci.
A pak je tu Lily. Je jí 12, je hrozně chytrá, ale lidi příliš nemusí. Mnohem líp se cítí ve společnosti svého potkana, kterého pojmenovala po svém nepřítomném otci. Hlodavci přece opouštějí loď jako první.
Když Anna nečekaně dostane výpověď a vysoké odstupné, má dvě možnosti. Splatit všechny dluhy, najít si novou práci a zůstat ve svojí bezpečné bublině. Nebo naložit dcery do karavanu a vydat se na okružní cestu po Skandinávii.

Anna je rozvedená, sedmatřicetiletá matka dvou dcer, vězí až po krk v dluzích a jediné, co je drží nad vodou, je její práce servírky. O tu ovšem jednoho dne přijde. Dostává však vysoké odstupné, aby mohla poplatit všechny dluhy. Anně ale bleskne hlavou jiný nápad. Půjčí si od otce karavan a odjede s Chloé a Lily na trip po severních zemích. Dluhy počkají, ona totiž potřebuje oživit vztah s dětmi. A na to by jednou mohlo být pozdě.

Vztah s dcerami nemá totiž nejlepší díky tomu, že dosud trávila většinu času v práci, aby je uživila, a neoctly se na ulici. Prostě potřebují být spolu, nasměrovat jejich vztah zase do těch správných kolejí, začít si víc povídat, víc toho o sobě vědět. Jednou, až se holky osamostatní, by mohla litovat, že promarnila čas, přišla o takové to holčičí tlachání, společné zážitky a třeba i nějaká dobrodružství.
Dcerky však zpočátku z cesty nejsou vůbec nadšené, naopak se domluví, že budou matce dělat naschvály, aby měla potřebu otočit auto na zpáteční cestu k domovu.

Jak nakonec jejich cesta dopadne, podaří-li se Anně vztah s dcerami oživit, to už si musíte sami přečíst v této knize.


Na Cestu na sever jsem se hodně těšila, protože předchozí kniha autorky Pochopíš, až budeš velká, se mi hodně líbila.

Cesta na sever pro mě byla však příliš rozvláčná, především první polovina. Měla jsem pocit, že se v příběhu vůbec nic neděje. Trojice žen se zkrátka posouvala karavanem z místa na místo, ale nic zvláštního navíc.

Příběh je vyprávěn z pohledu všech tří hlavních postav. Anna vypráví klasicky sama za sebe v první osobě, Chloé prostřednictvím příspěvků na svém blogu a nejmladší Lily se svěřuje svému deníku, který dokonce pojmenovala. Je to prostě Marcel.

Bála jsem se, že budu z knihy opravdu zklamaná, ale přece jen druhá polovina příběhu byla lepší. Objevily se myšlenky, něco trošku malinko hlubšího, co jsem v knížce stále očekávala. Přesto si myslím, že mohla autorka z námětu vytěžit daleko víc. Postavy mohly být životnější, třeba do Anne jsem se vůbec nedokázala vžít. A rozhodně mohl mít román hlubší podtext, pokud by ho autorka správně rozvinula.

Takže kniha měla sice velký potenciál, bohužel autorka ho plně nevyužila. Přesto jde o příjemnou oddechovou knížku. Musíte být však naladěni na pomalejší průběh děje a neočekávat od knihy nic moc hlubokého. Snaha o pár hlubších myšlenek tam je, ale rozhodně vás to nijak nezasáhne.

O autorce:
Virginie Grimaldi vyrostla v Bordeaux a spisovatelkou chtěla být co si pamatuje. Svou první novelu napsala, když jí bylo osm let do zeleného sešitu s násobilkou na obalu.

Hodnocení: 78%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Cosmopolis. Knihu můžete zakoupit zde.



2 komentáře:

  1. Mě se kniha líbila a fandila jsem Anně, aby si našla ztracenou cestu ke svým dcerám. A velmi často mne bavily deníkové zápisky Lily - ten neotřelý dětský pohled, co nezklame. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě to taky nebylo špatné, ale předešlá kniha mě chytla víc :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥