neděle 22. září 2019

RECENZE – Ztracené dopisy

Autorka: Sarah Mitchellová
Překlad: Kateřina Sigmundová
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 320
ISBN: 978-80-7546-209-1


Co když milovanou osobu ochráníte jen tehdy, když ji už nikdy v životě neuvidíte? 


Anotace:
Kanada, současnost
Když Martin milovaný otec zemře, zanechá po sobě jen záhadné dopisy, které psal Angličance Catkins, a zmínku o domečku na pláži v anglickém přímořském městečku. Marta je v Kanadě, kde žije, ve složité životní situaci. Proto se rozhodne odcestovat do Anglie zjistit víc o minulosti své rodiny a odhalit, kdo byla otcova tajná přítelkyně.

Norfolk, 1940
Postupně díky dopisům proniká do příběhu, který se udál v Norfolku za druhé světové války. Sylviin manžel Howard bojuje ve válce, Sylvie se pokouší sama vychovávat jejich dvě děti. Jediné útočiště nachází v chatce na pláži ve Wellsu a v kamarádství s Connii, kterou tam potkala. Mezi oběma ženami se vytváří přátelství na celý život a Sylvie Connii prozradí tajemství, se kterým se nikdy nikomu nesvěřila. O tajném milenci a o dítěti. Válka přinášela i bolestivá rozhodnutí. Slib, který si ženy dají, přetrvá roky. Může obrátit Martin život úplně naruby.

Marta je čtyřiačtyřicetiletá kanadská učitelka, která se momentálně těžce vyrovnává s náhlou smrtí svého otce Lewise. Ten se před půl rokem pustil do sepisování svých pamětí. Martě i její sestře Elizabeth je divné, že paměti začínají až otcovým dosaženým dvacátým rokem. O dětství, dospívání ani zmínka. Také se během psaní otec zmíní, že plánuje navštívit Anglii. Sestry se diví, protože otec 70 let na britském kontinentu nebyl. Po jeho smrti však zjistí, že si zamluvil hotel a pronajal malou chatku na pláži městečka Wells-next-the-Sea v Anglii. Byl tedy opravdu vážně rozhodnut odcestovat. Marta se rozhodne, že se do městečka vydá a zjistí, co za celou tou záhadou stojí. Navíc její sestra objeví v otcově počítači složku s tajemným názvem Catkins. O koho jde? Měl snad otec nějakou utajenou přítelkyni? Marta se rozhodne celé věci přijít na kloub. Navíc v Anglii studuje její dcera, se kterou nemají poslední dobou právě vřelý vztah. Bude mít tedy možnost ji navštívit, aniž by si Janey myslela, že jí chce snad nějak linkovat život a vnucovat své názory.


V dějové lince z minulosti, která se odehrává v anglickém Norfolku v roce 1940, tedy na pozadí druhé světové války, poznáváme Sylvii. Sylvie se sama stará o dvě děti Ester a Lewise, jelikož manžel Howard bojuje ve válce. Ráda tráví čas v malé zděděné chatičce na pláži. Díky ztracenému prstenu tam poznává Connii a jejího malého bratra. Stanou se kamarádkami a ani jedna zpočátku netuší, jak se jejich životy díky válce propletou.

Kniha Sarah Mitchellové mě na první pohled zaujala překrásnou obálkou. Může v čtenářích evokovat, že půjde o sladký románek, nicméně jde o hluboký a silný příběh, jehož jedna část se odehrává během druhé světové války. Muži bojují na frontě a spoustu rodin evakuují své děti do cizích náhradních rodin v Americe nebo v Austrálii, aby unikly válečnému bombardování. Musí být šílené se třeba na několik let vzdát svého dítěte, navíc nemáte vůbec žádnou jistotu, že se ještě někdy opravdu uvidíte.

Jde opravdu o silný, emotivní příběh, ve kterém má své místo i romantická linka, ale rozhodně na ní nestojí podstata příběhu.

Ztracené dopisy určitě můžu doporučit všem čtenářům, nebo spíš čtenářkám, které mají rády silné příběhy, příběhy z druhé světové války, střídání dvou časových linií a odhalování rodinných tajemstvích.

O autorce:
Sarah Mitchellová vyrůstala v Norfolku a studovala na Cambridgeské univerzitě. Předtím, než se začala naplno věnovat psaní, pracovala téměř 20 let jako advokátka v Londýně. Román Ztracené dopisy je její první knihou, ve které se inspirovala vzpomínkami rodičů a babičky s dědečkem v období 2. světové války.


Hodnocení: 80%


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri. Knihu zde můžete zakoupit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář ♥