pátek 7. února 2020

RECENZE – Kanibal z Nine Elms

Autor: Robert Bryndza
Překlad: Kateřina Elisová
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 464
ISBN: 978-80-271-2897-6

Anotace:
Před patnácti lety byla Kate Marshallová vycházející hvězdou londýnské policie. Dokázala vyřešit sledovaný případ nebezpečného a krutého sériového vraha s přiléhavou přezdívkou Kanibal z Nine Elms, i když přitom sama málem zemřela.

Nyní Kate přednáší na univerzitě a snaží se vést poklidný život, když se minulost začne vracet. E-mail s žádostí o pomoc ji vtáhne nejen do právě probíhajícího vyšetřování vražd mladých dívek. Jejich modus operandi nebezpečně připomíná případ, který před patnácti lety vyřešila.

Nevrací se jen vzpomínky. Vrah napodobitel chce dokončit započatou práci… A tak se i Kate musí vrátit k vyšetřování, aby dokončila tu svoji – chytit dalšího sériového vraha.

Naše hlavní hrdinka Kate pracuje na univerzitě, kde přednáší kriminologii. Před patnácti lety však excelovala u policie, kde odhalila a usvědčila nebezpečného vraha mladých dívek Kanibala z Nine Elms. Málem u toho přišla o život. Přežila, ale návrat do běžného života nebyl vůbec lehký. Nyní tedy pořádá přednášky z oboru kriminologie, dochází na anonymní setkání alkoholiků a sama se snaží být čistá kvůli svému synovi, který byl svěřen do péče Katiny matky, jelikož Kate propadla alkoholu.

Její poklidný život naruší email od neznámého muže, který osloví Kate s nečekanou prosbou. Před dvaceti lety zmizela jeho šestnáctiletá dcera. Nebyla nikdy nalezena. Malcom Murray a jeho žena nedokážou žít s pocitem, že nevědí, zda jejich dcera někde žije či zemřela. Spíš se přiklání k druhé možnosti, ale potřebují mít jistotu. Předtím, než Caitlyn zmizela, měla prý mít schůzku s nějakým policistou. Mohl to být Peter Conway alias Kanibal z Nine Elms?

Navíc se objeví mrtvola ženy a vypadá to, že někdo začal kopírovat modus operandi Kanibala z Nine Elms. Má se i Kate bát o život? Rozhodne se, že pomůže Malcomu Murrayovi vypátrat, co se stalo s jeho dcerou. Velkou pomoc získává ve svém mladém asistentovi z univerzity Tristanovi. Proč ale někdo začal vraždit stejným způsobem jako před patnácti lety Kanibal z Nine Elms?


Byla jsem moc zvědavá na novou sérii s Kate Marshallovou. Kniha mě svým námětem velmi zaujala. Robertův styl psaní mám ráda. Na Kate jsem si však dost dlouho zvykala a stejně ještě mi úplně nesedí tak, jako mi sedla prostořeká a živelná Erika Fosterová. Navíc jsem měla stále pocit, že je Kate mnohem starší, než ve skutečnosti je. Vůbec nevím proč.

Ve vyprávění se střídá několik pohledů na děj. Příběh se odvíjí svižně, rozhodně nemáte čas se nudit. Asi nebude vhodný pro větší citlivky, protože občas autor zachází až do nechutných, drsných detailů, vykusování masa z těla žen a tak podobně.

Přestože si mě Kate zatím úplně nezískala a musím jí přijít na chuť, těším se tak na další setkání v novém příběhu. A ostatním čtenářům vřele Kanibala z Nine Elms doporučuji.

O autorovi:
Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu (The Girl in the Ice), které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller.
Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou. I pokračování Noční lov (Night Stalker), Temné hlubiny (Dark Water), Do posledního dechu (Last Breath), Chladnokrevně (Cold Blood) a Deadly Secrets se drží na předních příčkách prodávaných knih.
Kromě této série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. 
Nyní Robert Bryndza pracuje na sérii případů nové hrdinky Kate Marshallové, ženy s pohnutým osudem a silným smyslem pro spravedlnost, kterou jako novou vyšetřovatelku představil v knize Kanibal z Nine Elms (Nine Elms).
Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Barunce z nakladatelství Cosmopolis. Knihu můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Milovníci Eriky mají prostě problém si zvyknout :D Kate není vůbec špatná, ale není to Erika :D A člověk pořád v podvědomí porovnává že :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, porovnává :) Snad v dalším dílu už se s Kate víc zžiji :)

      Vymazat
  2. Jelikož nemám srovnání s bývalou hrdinkou Erikou, tak mě si Kate získala hned. A autor též!
    Kanibal se mi hodně líbil, i když zrovna při detailech, kdy popisoval vykusování masa, jsem knihu spěšně zavírala ... :-O Ale zvědavost byla silnější. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé a ano, autor si občas nebere servítky a píše drsněji :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥