pondělí 24. února 2020

RECENZE – Nefritové slzy

Autorka: Laura Walden
Překlad: Marta Kališová
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 352
ISBN: 978-80-7543-994-9

Anotace:
Už dlouhé roky hraje pro ženy z rodu Parkerů zelený kámen bohů magickou roli. Ani designérka Mila není výjimkou, její šperky se těší věhlasu i daleko za hranicemi Nového Zélandu. Když se jí do rukou dostane vzácný amulet, okamžitě cítí jeho moc. To ovšem ještě netuší, že v životě jejích předků sehrál tragickou úlohu a že ovlivní i její osud.

Jedna z hlavních postav příběhu designérka Mila Parkerová stojí před důležitým rozhodnutím. Má se po dokončení studia na Akademii šperkařského designu vrátit do rodné Hokitiky nebo začít pracovat v Aucklendu, kde jí jako vychvalované šperkařce bylo nabídnuto skvělé místo? Domů ji táhnou kořeny a samozřejmě její babička Omaka, která s Miliným návratem počítá a neskutečně se na ni těší.

Omaka Parkerová vede hotel a vyrábí amulety, které nabízí právě ve svém hotýlku. Povídá se, že její amulety mají magickou sílu. Nemůže se dočkat, až se Mila vrátí do Hokitiky a bude jí asistovat při kurzech vyřezávání z nefritu. Obává se však situace, kdy bude muset Mile a jejímu bratrovi sdělit, že prodělala infarkt. Malý kolaps, jak ona tomu říká. Samozřejmě svůj stav zlehčuje, ve skutečnosti by měla podstoupit operaci srdce, aby se zabránilo vzniku další srdeční příhody. Na to však nemá Omaka ani pomyšlení, protože se právě díky náhodně objeveným dokumentům dozvěděla o existenci svého staršího bratra. To ji naprosto šokovalo a rozhodla se ho vypátrat. Proč jí otec bratra zatajil?


Příběh Nefritové slzy začíná v Hokitice v roce 1951. Nahlédneme zde do života Hine, matky Omaky, a doby, kdy ještě Omaka nebyla na světě. Větší část knihy se odehrává v současnosti a hlavními postavami jsou právě Omaka a její vnoučata Mila a Tim. Autorka nám na stránkách knihy opět rozplétá rodinné vztahy a tajemství, ukrývající se v dávné minulosti. Téměř jako vždy u této autorky jsem na počátku příběhu tápala v postavách a jménech. Dále se však román četl velice dobře, postupně jsou čtenáři odkrývány jednotlivé kousky rodinných propletenců, které do sebe nakonec zapadnou jako dílky puzzle.

Pokud máte rádi příběhy z Nového Zélandu a Austrálie, alespoň trošku věříte, že kameny mohou být nejen krásným šperkem, ale i magické a něco nám mohou naznačovat, určitě po Nefritových slzách od Laury Walden sáhněte.

O autorce:
Spisovatelka pochází z Německa, narodila se v roce 1964. Po studiu práv strávila jako právní čekatelka řadu měsíců na Novém Zélandu. Zdejší prostředí ji natolik uchvátilo, že po návratu začala psát barvité reportáže.. Od nich nebylo daleko k nápadu, aby se Nový Zéland stal místem děje jejího románu. Po nějaké době se vzdala původně vysněné advokátní profese, stala se novinářkou a autorkou scénářů. Pokud nyní Laura Waldenová nepobývá na Novém Zélandu, žije s rodinou v Hamburku.

Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Alpress. Knihu zde můžete zakoupit.


4 komentáře:

  1. O této knize jsem neslyšela, ale to bude tím, že tento styl nečtu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona autorka nesedne všem a i já nejsem nadšená ze všech knih, které jsem přečetla.

      Vymazat
  2. To vypadá na zajímavé čtení. Na sílu kamenů věřím a tento žánr mám ráda, takže děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥