sobota 7. července 2018

RECENZE – Snídaně u Florentýny

... Dopolední kuchařka pro dceru

Autorka: Jana Florentýna Zatloukalová
Nakladatelství: Mrs. Wolf
Rok vydání: 2016
Počet stran: 344
ISBN: 978-80-905806-0-2

Anotace:
Říká se: Snídani sněz celou, o oběd se poděl s přítelem a večeři přenech nepříteli. Když budete vařit podle této kuchařky, půjdete si pro nášup ke snídani a rozhodně se nebudete chtít dělit o svůj oběd. Florentýna se v tomto volném pokračování Kuchařky pro dceru drží hesla, že láska sice prochází žaludkem, ale zdraví ještě víc. Naučí vás vařit krásná, zdravá, vyvážená jídla na celé dopoledne. Ukáže vám, jak si je poskládat z běžných surovin, jak si je bez výčitek užít a hlavně jak je zařadit do uspěchaného života, kdy nezbývá čas na ranní kávu, natož na nějaké vyvařování. Prozradí, jak se díky svačinám do školy stát matkou roku, neutrpět u toho duševní kolaps a přitáhnout pohledy kolegů - dost možná i jejich vidličky - do své obědové krabičky.

Snídaně u Florentýny je kniha plná receptů na snídaně, dopolední svačinky, zkrátka pro první polovinu dne. Podobně jako v Kuchařce pro dceru jsou recepty psané velmi srozumitelně a podrobně. Také je kniha stejně jako Kuchařka rozdělena do jednotlivých etud, např. etudy o kaších, lívancích, nápojích, müsli a další. A potom už můžete jenom vybírat, jakou dobrůtku si k snídani připravíte. Většina receptů je doplněna fotografiemi. Recepty se zde prolínají s autorčiným vyprávěním a tím se kniha stává osobnější a liší se tak od většiny klasických kuchařek. Je mi jasné, že spoustu lidí řekne, že kuchařku kupuje kvůli receptům, ale já si ráda přečtu něco navíc.


V knize najdete klasické recepty např. na ovesnou kaši, lívance, trhance, chodské koláče, tousty, tak i méně známé pokrmy jako třeba Marocký salát nebo Rugelach. Nemusíte se však bát, že byste museli sahat po nějakých těžko sehnatelných surovinách, to ani náhodou.



Sama jsem už také několik receptů vyzkoušela a dnes vám ukážu dva, které jsem nafotila. Jelikož miluji ovesné kaše, takže ta samozřejmě nemohla chybět. Tato se jmenuje staromódní ovesná kaše.

Potřebovat budete hrnek celých ovesných vloček, 2 hrnky vody, hrnek mléka, 1 velká špetka soli a dvě lžíce másla. 
Pokud si vločky večer namočíte, zkrátíte si tím dobu vaření. Pokud ne, potrvá vám příprava ráno déle. Vločky tedy v kastrůlku zalijte vodou, osolte a za občasného promíchání vařte tak dlouho, dokud se tekutina nevstřebá. Poté přidejte mléko, kdo nechce, přidá opět vodu. Sama klasické mléko také nepoužívám. Nyní za stálého míchání vaříme, dokud nám nevznikne požadovaná kašovitá konzistence. Kaši poté odstavíme a vmícháme máslo. Pokrm rozdělíme na porce a sypeme či zdobíme dle chuti, já miluji Chia semínka, borůvky, jahody, banány, ořechy, datlový sirup. Zkrátka co sezóna právě nabízí. V zimě si klidně kaši posypu skořicí a ozdobím jen jablíčkem.



A jako druhý recept pro vás mám tuňákovou pomazánku. Tuňáka mám hodně ráda, takže to byla také jasná volba.


Potřebovat budete 100g lučiny (ne ve vaničce) nebo můžete použít třeba Palouček z Lidlu. Dále konzervu tuňáka asi 150g, 2 jarní cibulky, 10 malých cherry rajčátek, pár kapek limetkové či citronové šťávy.

Lučinu si rozmícháme v misce metličkou dohladka. Přidáme tuňáka včetně jedné nebo dvou lžic oleje, ve kterém plave. Očištěnou cibulku nakrájíme na drobná kolečka. Umytá cherry rajčátka nakrájíme na drobné kousky. Vše smícháme s lučinou a zakápneme citronem nebo limetkou. Jelikož je tuňák většinou dost slaný, dosolovat už nemusíme. Mažeme na celozrnný chléb či žemli a papáme. Já jsem si rajčátka do pomazánky nedávala, ale ozdobila jsem si jimi až namazanou žemličku.




Pro mou dnešní recenzi je to všechno. Pokud chcete získat inspiraci pro snídaně a svačinky, abyste stále netočili ty stejné pokrmy, určitě po Snídani u Florentýny sáhněte, nebudete litovat. Naopak si budete říkat, že byste rádi snídali třikrát denně. Já jsem jako mladá holka a ještě spoustu let i jako vdaná žena snídani vynechávala nebo vyloženě šidila. O to víc si snídaně nyní užívám a s chutí si je připravuji, pokud mám volný den.


Autorku Janu Florentýnu Zatloukalovou můžete také sledovat na webových stránkách.

O autorce:
Jana F. Zatloukalová, matka 4 dětí, byla jednou z dívek, které toho doma, co se týče vaření, zrovna moc nepochytily. Když ji prázdné hrnce ve vlastní kuchyni přinutily se do vaření pustit, marně si nad hromadami zakoupených kuchařek lámala hlavu, co je to "dusit doměkka" nebo "středně vyhřátá trouba". Nakonec se vaření stalo jejím koníčkem a za množstvím kuchařských experimentů se objevují úspěchy. Přispívá svými recepty do několika časopisů, pokračuje v psaní kuchařek a začala se věnovat projektu na podporu tradičních českých chutí a surovin nazvaném Chuťopis.

Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku srdečně děkuji Janě Florentýně Zatloukalové. ZDE můžete knihu zakoupit.

6 komentářů:

  1. Vypadá to dobře. Od obalu po recepty. I když si moc nekupuji kuchařky a vařím více méně podle sebe asi do ní aspoň nakouknu v obchodě. :)
    Medvědova slečna

    OdpovědětVymazat
  2. Ta tuňákovka vypadá hodně luxusně, ale to i celá kniha. Působí spíš jako román než kuchařka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuňákovka je výborná, poslední dobou se můžu tuňáka vyloženě užrat :) A doplnění kuchařky o vlastní příběhy je moc milý bonus :)

      Vymazat
  3. Tato kuchařka by se mi líbila, inspirací není nikdy dost. Ovesnou kaši vařím stejně jako ty a za tip na pomazánku děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuchařka je opravdu moc hezká, už se těším, až vyzkouším další sladké dobroty i nějaké pečivo a další pomazánky :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥