pátek 9. listopadu 2018

RECENZE – Ztichlý dům

Autorka: Jenny Blackhurst
Překlad: Petra Krámková
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 376
ISBN: 978-80-7498-294-1

Anotace:
Jmenuji se Emma Cartwrightová. Ještě před třemi lety jsem byla Susan Websterová a zabila jsem svého dvouměsíčního syna Dylana.
Vůbec si nepamatuji, co se tehdy stalo. Ale když vám něco tvrdí policie, váš lékař i všichni blízcí, tak jim začnete věřit, ne?
Ovšem na druhou stranu... Když si nevzpomínáte, co se stalo, můžete si být opravdu jisti, že vám říkají pravdu?
Co kdyby se objevila malá naděje, že je váš syn naživu? Neudělali byste všechno pro to, abyste s ním zase mohli být?

Susan Websterová udusila svého malinkého syna, přesto si na tento hrůzný čin vůbec nepamatuje. Ano, i tak se vám najednou může změnit život. Jste matkou, vzápětí je z vás vražedkyně a co je nejhorší, sprovodila jste ze světa vlastní dítě. Přijdete o manžela, známé a po návratu domů je vaší jedinou kamarádkou žena, která zabila vlastního manžela. 
Susan si změní jméno a začíná žít nový život. Jednou jí však přijde do schránky fotografie, kde je malý capart a na druhé straně je napsáno Dylan - leden 2013. Dylan se jmenoval její syn. Ten je však již tři roky mrtvý. Nebo je snad možné, že by mrtvý nebyl a někdo se Susan před lety sehrál krutou hru? Kdo a proč?


Tak jestli Ztichlý dům je autorčinou prvotinou, potom se neskutečně těším na její další knihy. Ztichlý dům je totiž vynikající. Vůbec nechápu, jak mohla autorka příběh tak dokonale zamotat a bez chybičky zase rozmotat a každičký detail čtenáři vysvětlit a uvést na pravou míru. Vážně tleskám. Hlavou se mi honilo tolik možných scénářů a motivů, nicméně jsem byla pokaždé vedle jak ta jedle. Příběh se odvíjí ve dvou časových liniích, abychom pochopili zápletku celého díla. Větší prostor dostala linka současná, ta druhá se odehrává v roce 1987. Kniha je napínavá, zamotaná, obsahuje spoustu zvratů, zkrátka se vám od ní bude těžko odcházet.

Víc vám prozrazovat nebudu, ale knihu vám rozhodně doporučuji. Pokud máte v rodině milovníka kvalitních psychothrillerů, je Ztichlý dům určitě vynikající tip na vánoční dárek.

O autorce:
Jenny Blackhurst vyrostla ve Shropshiru, kde také dodnes žije s manželem a dětmi.
Během dětství a dospívání strávila hodiny čtením kriminálních románů a nekonečnými diskuzemi nad nimi. Snila o tom, že se stane spisovatelkou a bylo tedy jedině přirozené, že jednou sama nějaký krimiromán také napíše. Dodnes je vášnivou čtenářkou a nejčastěji ji najdete právě s hlavou zanořenou mezi stránky.
Kniha Ztichlý dům je její prvotinou. K napsání ji inspirovaly především emoce a prožitky spojené s narozením jejího syna. Psaní se věnuje i nadále a v současné době má již na svém autorském kontě několik dalších knih.

Hodnocení: 97%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu zde můžete zakoupit.

2 komentáře:

  1. Kniha vypadá vážně dobře. Nevím proč jsem ji při vydání opomenula, ale píšu na seznam a díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥