úterý 22. ledna 2019

RECENZE – Návod k použití lásky

Autorka: Renáta Názlerová
Překlad: Jana Semelková
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 288
ISBN: 978-80-7546-170-4

Anotace:
Láska vás může vynést až do oblak, ale může dát i pěkně zabrat. Je povznášející a úžasná, dokáže přimět k hrdinským činům, ale i k páchání úplných hloupostí. Dokáže léčit, ale i ublížit. Proto je nutné se o ni dobře starat. Terapeutka Tamara Koch, řeší problémy lidí, kteří prošli její ordinací, pravidelnou údržbu své lásky zanedbali, nebo nevěděli, jak ji dělat. Tamara má ke svým klientům často nekonvenční přístup, její postoje překvapí, její rady a postřehy jsou vtipné. Ale jak už to v životě bývá, je lehčí radit druhým než sobě. Odbornice na vztahy totiž řeší i svůj osobní problém se dvěma osudovými muži. Příběhy v románu jsou inspirovány skutečnými událostmi. Situace, ve kterých se jejich hrdinové ocitají, mohou potkat kohokoliv nás. Možná vám ve vaší situaci Tamara Koch pomůže najít řešení, povzbudí vás, nebo alespoň získáte pocit, že v tom nejste sami. Než se blíže seznámíte s Návodem k použití lásky, věnujte, prosím, pozornost tomuto upozornění: Můžete mít všechno na světě: zdraví, peníze, slávu, ale pokud nemáte lásku, nemáte nic. Láska je vlastně jakési zařízení. Každé zařízení potřebuje pravidelnou údržbu a servis. Není hanba jít do servisu nebo si nechat udělat generálku, pokud cítíte, že se zařízení zasekává nebo nefunguje jako obyčejně. Každá láska je jedinečná a je jen a jen vaše, proto se o ni náležitě starejte a pamatujte, že bez pečlivé a pravidelné údržby se neobejde. Možná že budete mít pocit, že byste chtěli lásku vyměnit a pořídit si novou, mladší, krásnější model, možná i výkonnější, ale pozor! Nikdy to nebude zadarmo. Za všechno se platí.

Tamara provozuje vlastní terapeutickou praxi. Je to dáma s téměř čtyřicítkou na krku, svobodná, bezdětná, s několika kily navíc, ale zdravě sebevědomá, která ví, co jí sluší a svou váhu umí nosit. V její ordinaci poznáváme rozličné osudy a problémy klientů, které jsou v podstatě reálné a my si z četby knihy můžeme odnést i nějakou tu radu či ponaučení. Kromě životních peripetií klientů řeší Tamara také nelehké situace ve svém osobním životě. Objeví se dva osudoví muži a Tamara se rázem ocitá na pomyslné misce vah. Kdo z koho...


Knihu Návod k použití lásky nelze přehlédnout. Má tak nádhernou obálku, že musí upoutat snad každého. To se opravdu Fortuně Libri povedlo. Naštěstí i obsah knihy si zaslouží palec nahoru. Román, ve kterém se prolínají různé osudy lidí spolu s Tamařiným osobním životem, se čte lehce, autorka píše čtivě, vtipně, ale nechybí ani spoustu životních rad. Je pravda, že občas jsem se trošku ztrácela v postavách Tamařiných klientů, kdo ke komu patří, co řeší a tak podobně. Ale nebyl to žádný velký problém, zorientovala jsem se nebo si třeba nalistovala pár stránek zpátky a postavy si připomněla. Přestože jsem se s Tamarou nemohla ztotožnit, především co se týkalo jejího vztahu s jistým mužem, kterého já bych asi chvílemi s chutí zadupala do země a už ho nechtěla nikdy vidět, kniha se mi líbila, hlavní hrdinka mi byla sympatická, a určitě ji můžu doporučit.

O autorce:
PhDr. Renáta Názlerová vystudovala žurnalistiku na Filozofické fakultě UK v Bratislavě. Působila jako redaktorka a šéfredaktorka, v současnosti se věnuje publicistice. Spolupracuje s televizí JOJ jako scénáristka a herečka a moderuje talk show Supermama. Více než pět let pracuje jako mediátorka, věnuje se koučinku a firemnímu vzdělávání.
Návod k použití lásky je její třetí kniha. Spolupracovala na ní s psycholožkou a terapeutkou Tamarou Koch. Je šťastně vdaná, je hrdou matkou syna Matěje a její velkou vášní je cestování.

Hodnocení: 80%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Fortuna Libri. Knihu můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Opravdu krásná kniha s krásnou obákou, díky tvé recenzi jsem na ní dostala zálusk :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, je to příjemné čtení a obálka naprosto boží :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥