pátek 8. března 2019

Knižní přírůstky – únor 2019

Krásný den, milí knihomolové :)

Mám tady jeden restík, a sice přírůstky za měsíc únor. Takže jdeme na ně, mrkneme se, co mi přibylo minulý měsíc do knihovny.

Cestičku si ke mně našlo sedm knih. Tentokrát šlo o čtyři recenzáčky, dvě knihy jsem si objednala na KK a jednu jsem koupila na bazárku.


Nejdříve se podíváme na recenzní výtisky. Dva mi přišly z nakladatelství Domino, jeden z Fortuna Libry a o jeden jsem si požádala u Paseky.

Z Domina tady mám Podivnou holku a Malé temné lži. Obě knihy jsem přečetla, obě jsou to pecky a na obě můžete již na blogu najít recenze.

Podivná holka – Jenny Blackhurst
Když dětská psycholožka Imogen Reidová převezme do péče osiřelou Ellii Atkinsonovou, není ochotna naslouchat varováním, že na její nové pacientce je cosi zvláštního. Že ta jedenáctiletá holka je podivná. Něčím nebezpečná.
Ellie jako jediná přežila požár, při kterém uhořela celá její rodina. Psycholožka se domnívá, že dívčino nevyzpytatelné chování je jen logickým důsledkem této tragédie. Smutek a vztek jsou přece obvyklými způsoby, jakým se člověk snaží vyrovnat s tak obrovskou ztrátou.
Jenomže Elliini náhradní rodiče a učitelé se už začínají bát. Když se dívka rozčílí, dějí se zlé věci. A postupně také Imogen začíná zjišťovat, že čím hlouběji proniká do dívčiny duše, tím ohroženěji se sama cítí.


Malé temné lži – S. J. Bolton
V uzavřené malé komunitě, jakou je lidské společenství na Falklandách, je zmizení dítěte něčím naprosto neslýchaným. Nikdo z obyvatel odlehlé končiny nepochybuje, že za tím je nějaká nešťastná shoda okolností, nenadálá tragédie. Co jiného?
A pak se ztratí druhé dítě. Třetí. Teď už se nikdo nemůže utěšovat domněnkou, že se jedná o náhodu. Vesničanům nezbývá než připustit, že vrah je jedním z nich. Na místě, které předešlé generace nazývaly oázou klidu, se najednou nikdo necítí v bezpečí. Hysterie začíná nabírat obrátky.
Do řečí a vyšetřovacího spisu se dostávají i lidé, o jejichž způsobilosti spáchat zločin by ještě nedávno všichni pochybovali. Například i Catrin Quinnová, která před několika lety přišla o své dva syny a teď žije téměř poustevnickým životem. A pak je tady její bývalá kamarádka Rachel, její dřívější milenec Callum... Všichni tři cosi skrývají. A nikdo z nich nikomu nevěří. Snad ani sám sobě.


Od Fortuna Libri mi přišla růžová kráska Ranní přání od Nataschy Lusenti. Knížku mám už také přečtenou, recenze vyjde o víkendu.

Anotace:
Není jednoduché začít znovu...
Emilia se nastěhovala s několika kufry a dvěma milovanými kočkami do bytu ve starém paláci. Ztratila práci, je bez závazků, doufá, že na novém místě se znovu nadechne a začne nový život. Ale je zklamaná. Starousedlíci na ní hledí s nedůvěrou. Její kočky vyvolají nepříjemnou reakci sousedky. A pak jí to napadne! Každé ráno připíchne na vývěsku ve vstupní hale u schránek několik řádků: příběh, vzpomínku, pocit, naději, přání. Jednoho dne najde na svém příběhu přilepený dětský obrázek, žlutého panáčka. Díky jemu získá prvního přítele, malého Nicolu a sblíží se i s jeho otcem, pak prohodí pár slov se starou osamělou Ginou a dům pro ni postupně přestává být nepřátelským územím. Všechno ale změní jediná SMS…


Kniha, o kterou jsem požádala nakladatelství Paseku, je Případ Kukockij od Ljudmily Ulické. Od autorky jsem četla už Zelený stan, nebylo to lehké čtení, nicméně hodně zajímavé, takže zatím s touto knížkou ještě čekám, až budu mít tu správnou náladu na těžší čtení. Ale těším se na ni moc.

Anotace:
Nadaný a ambiciózní lékař Pavel Alexejevič Kukockij se snaží prosadit znovuzavedení práva na potrat, o něž sovětské ženy přišly Stalinovým nařízením z roku 1936. Tento boj za vnitřní svobodu člověka a možnost vlastní volby však překazí jeho slibně zahájenou kariéru. A otřese se také jeho idylický rodinný život, když do něj vpadne sirotek po sousedce, jež zemřela právě při nelegálním potratu. Kukockého případ je typický pro Sovětský svaz 40. a 50. let, kdy se soukromí ocitlo ve vleku nelidské epochy.
Ljudmila Ulická rozehrává svůj román na pozadí krátké poválečné euforie, stalinských kampaní proti genetice a kosmopolitismu, Stalinovy smrti a následného dočasného tání. Čtenáře provází tehdejší Moskvou, Petrohradem, ale i rozvalinami starověké civilizace na černomořském pobřeží. Ptá se přitom na sílu rodinné tradice, schopnost lidské paměti, na hranice mezi zdravím a nemocí či životem a smrtí. V roce 2001 získala autorka za Případ Kukockij prestižní ocenění Ruský Booker.


Na Knižním klubu jsem si koupila dvě knihy z akční nabídky a sice knihy od H. Cobena a Mary Torjussen.

Nadobro ztracený – Harlan Coben
Tak jako každý chlapec měl i Will Klein v dětství svého hrdinu – staršího bratra Kena. Jedné noci však byla v městečku Livingston v New Jersey nalezena mrtvola brutálně znásilněné a uškrcené dívky. Podezření z hrůzného činu padlo na Kena a ten ještě téže noci zmizel neznámo kam. Po jedenácti letech nachází Will důkaz, že je jeho bratr naživu. A je to jen začátek – další a další ohromující odhalení ho postupně přinutí čelit nepříjemným zjištěním o Kenovi – i o sobě. A to nejpodstatnější překvapení ho teprve čeká… 


Beze stopy – Mary Torjussen
Hannah je atraktivní, cílevědomá a úspěšná. Ve velké účetní firmě, kde pracuje, ji podle všeho brzy čeká povýšení, a tak se plná elánu vrací ze služební cesty z Oxfordu do Liverpoolu za „svým“ Mattem. Namísto otevřené náruče ji však čeká pořádný šok – doma nejenže nenachází svého přítele, ale ani žádné jeho věci, dokonce i jeho účty na sociálních sítích jsou smazány. Jak může člověk jen tak zmizet? Jak může beze stopy zmizet tak, jako by předtím ani neexistoval? Hannah se ze dne na den ocitne na dně. Nedokáže se soustředit na práci, přestane o sebe dbát, nejí, nespí. Postupem času začíná mít pocit, jako by jí Matt chtěl dát přece jen nějakou zprávu. Dostává podivné esemesky, dokonce doma rozpozná stopu důvěrně známé kolínské a ve váze jí kdosi vymění květiny za čerstvé… Psychologický thriller pro všechny fanoušky Dívky ve vlaku, Zmizelé a vypravěček, jimž není radno věřit všechno, co říkají.


A poslední knihou jsou Sítě, které jsem za krásnou cenu objevila na fejsbuku na bazaru knih.

Sítě – Petra Dvořáková
Tři příběhy o tom, jak nízké sebevědomí ovlivňuje náš život
Jste ohroženi jen do té míry, do jaké sami sobě nevěříte. Kde je nízké sebevědomí, stojí nablízku i manipulátor. A hledá, jak by vás využil ve svůj prospěch. Tři současné ženy, tři příběhy, které se zdaleka netýkají jen jich.
Kristýna se svým malým synem konečně zakotví ve vztahu s charismatickým a movitým Jáchymem. Jediným jejich problémem je, že Kristýna si „trochu nevěří“.
Začíná tedy navštěvovat psychoterapii, která ji však velmi rychle přivádí k dramatickému poznání i změně života.
Karolína čeká čtvrté dítě a definitivně si přiznává, že opakuje nenáviděné chyby své matky. Touha vymanit se z vlivu nábožensky fanatického manžela, který striktně odmítá antikoncepci, ji přiměje oslovit starého kněze Ambrože. Dokáže ale vystoupit z bludného kruhu? Stačilo by mít jen o trochu větší prsa a život by byl mnohem lepší. 
Nadinu touhu po dokonalosti neumenšuje ani fakt, že jako zdravotní sestra se denně setkává s opravdovým utrpením a smrtí. Postupně se stává cynickou obchodnicí s důvěrou a před čtenářem se na pozadí příběhu rozkrývá i zákulisí kontroverzního obchodu s ukládáním pupečníkové krve.
Není lhostejné, zda budete vně, nebo uvnitř sítí. Rybolov začíná.


Četli jste některou z knih? Jestli ano, napište mi, jak se vám líbily.

Mějte se nádherně.

Vaše Šárka ♥

9 komentářů:

  1. Super přírůstky, Podivnou holku si chci přečíst.

    OdpovědětVymazat
  2. Teď jsem si vzpomněla, že mi začátkem týdne posílal Dobrovský e-mail, že Podivná holka je konečně v prodeji! A já věděla, že ta touha jít do knihkupectví má hlubší význam. :D
    Musím se pro ni v pondělí teda stavit.

    OdpovědětVymazat
  3. Rozhodně mě zaujala kniha z Ruska a taky Sítě. Jsem zvědavá na recenze.

    OdpovědětVymazat
  4. Podivná holka a Beze stopy vypadají opravdu velmi zajímavě. Krásné přírůstky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Malé temné lži mě hodně lákají :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné kousky!
    Nejvíc mě zaujala Malé temné lži. Těším se na recenzi. :-)

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
  7. Hezká hromada přírůstků, přeji ať se dobře čtou :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc vám všem děkuji za komentáře ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥