pondělí 4. března 2019

RECENZE – Malé temné lži

Autorka: Sharon J. Bolton
Překlad: Květa Palowská
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2019
Počet stran: 408
ISBN: 978-80-7498-308-5

Anotace:
V uzavřené malé komunitě, jakou je lidské společenství na Falklandách, je zmizení dítěte něčím naprosto neslýchaným. Nikdo z obyvatel odlehlé končiny nepochybuje, že za tím je nějaká nešťastná shoda okolností, nenadálá tragédie. Co jiného?
A pak se ztratí druhé dítě. Třetí. Teď už se nikdo nemůže utěšovat domněnkou, že se jedná o náhodu. Vesničanům nezbývá než připustit, že vrah je jedním z nich. Na místě, které předešlé generace nazývaly oázou klidu, se najednou nikdo necítí v bezpečí. Hysterie začíná nabírat obrátky.
Do řečí a vyšetřovacího spisu se dostávají i lidé, o jejichž způsobilosti spáchat zločin by ještě nedávno všichni pochybovali. Například i Catrin Quinnová, která před několika lety přišla o své dva syny a teď žije téměř poustevnickým životem. A pak je tady její bývalá kamarádka Rachel, její dřívější milenec Callum... Všichni tři cosi skrývají. A nikdo z nich nikomu nevěří. Snad ani sám sobě.

Catrin Quinnová žije na Falklandách a pracuje v dobročinném fondu ochrany životního prostředí, který kdysi dávno založil její děd. Před třemi lety se stala obrovská tragédie. Catrin přišla o oba své syny vinou nejlepší kamarádky. Zbytečná smrt, se kterou se matka nikdy nemůže smířit. Blíží se třetí výročí úmrtí obou chlapců, když se ve vesnici ztratí malý chlapec. Třetí ztracené dítě během tří let. Ve vesnické komunitě to vře. Předešlé pohřešované děti byly starší, nyní jde pouze o tříletého chlapce jedné rodiny turistů. Každý, kdo má ruce a nohy se pouští do pátrání. Mezi lidmi se šíří různé zvěsti, panuje hysterie, jeden podezírá druhého. Pochází pachatel z řady vesničanů či jde o někoho cizího, o někoho z turistů, kteří připlouvají na Falklandy na výletních lodích? Většina se, bohužel, přiklání k názoru, že jde o jejich člověka z ostrovů.


Kniha Malé temné lži je rozdělena do tří částí podle vypravěčů. První část je vyprávěna z pohledu nešťastné Catrin. Catrin má pocit, že nežije, že zemřela spolu se svými syny před třemi lety. Nemá co ztratit, na ničem jí nezáleží a tak přemýšlí nad odvetou.

Druhá část je vyprávěna z pohledu válečného veterána Calluma, bývalého milence Catrin. Callum Catrin stále miluje, je ochoten pro ni udělat cokoli. Sám bojuje s poválečnými traumaty a panickými záchvaty, kdy se mu z paměti dokáže vymazat i několik hodin.

Třetí část vypráví Rachel, bývalá Catrinina kamarádka. To ona zavinila smrt jejích dvou synů. Jaké to je denně žít s pocitem viny?

Thriller Malé temné lži je opět výborná kniha, jako každá od autorky. Tentokrát nás Sharon J. Bolton zavedla na Falklandy. Dokonce mě to donutilo si ostrovy na internetu vyhledat a něco si o nich přečíst. Za formu třech vypravěčů zaslouží autorka palec nahoru, všechny tři pohledy byly zajímavé a díky nim jsme nahlédli více do soukromí našich hlavních postav. Kniha byla napínavá až do samotného konce, do posledních stránek. Děj byl ke konci neskutečně propletený. Na to jsme u Sharon J. Bolton sice už zvyklí, přesto mě to vždy překvapí, jak dokáže děj zamotat a zase rozmotat tak, aby zapadl do sebe každičký detail přesně jako dílky puzzle. A vy jen valíte oči a držíte si spadlou čelist. Za sebe musím říct, že konec mě osobně hodně překvapil a absolutně bych ho nečekala.

Malé temné lži mají ode mě jednoznačně veliké doporučení. Utíkejte do knihkupectví, tuto knihu musíte mít.

O autorce:
Sharon Bolton vyrůstala v hrabství Lancashire a její raná kariéra zahrnovala příliš mnoho aktivit, z nichž některé jí dnes uvádějí do rozpaků. Všech svých mladistvých aktivit se ráda vzdala, aby se mohla stát matkou a spisovatelkou (v tomto pořadí).
Její knihy byly nominovány na všechny významné literární ceny, určené pro autory detektivek a thrillerů. Mnohé z těchto nominací proměnila ve vítězství, včetně mety nejvyšší, zisku prestižní ceny Dagger in the Library. Kolegové ze spisovatelské branže o Sharon Bolton hovoří bez výjimky s velkou úctou – za všechny ocitujme Tess Gerritsen: "S. J. Bolton mění tvář krimi románu, jak jsme ho znali doposud."

Hodnocení: 97%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu můžete zakoupit zde.

6 komentářů:

  1. Chystám se na ni, po vasi recenzi zase o to víc:)

    OdpovědětVymazat
  2. Už při čtení článku mu běhá mráz po zádech, co teprve při čtení knihy samotné.....Moc si mě nalákala, Šárko. Dávám na seznam...přední místo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vaše recenze mě utvrdila v tom, abych si knihu přečetla :-) Falklandy miluju, ikdyž jsem na nich nikdy nebyla, ale častou jsem se dívala na různé dokumenty.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥