neděle 14. října 2018

Velký knižní čtvrtek se blíží

Krásnou neděli vám všem :)

Jistě jste zaznamenali, že ve čtvrtek 18. října se koná další Velký knižní čtvrtek. Na pultech knihkupectví se objeví patnáct knižních novinek, a pokud ještě nevíte, jaké to budou, dozvíte se to právě teď. Určitě čtěte dál.

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka – Evžen Boček
Po tragické smrti princezny Diany se ruší repríza rozverné historické revue s Helenkou Vondráčkovou a Heinrichem Himmlerem a na Kostce je vyhlášen smutek. V zámecké kapli vzniká pietní místo s kondolenční knihou a z oken visí černé prapory. Aristokratka Marie využívá příležitosti a odjíždí na hájovnu za Maxem, který ji žádá o ruku. Není ovšem jasné, jestli nejedná v pominutí smyslů. Následuje hororová cesta nočním lesem do nemocnice, kde se Max ocitne na jednotce intenzivní péče a vyděšená Marie přespí na interním oddělení. Neklidnou noc ovšem zažívá i truchlící Kostka. Na zámek dorazí několik osob, které rozpoutají vlnu zločinnosti. Podaří se Marii celou tu zašmodrchanou situaci rozplést? Navzdory názvu se čtenář v knize nedočká násilí ani krvavých scén, natož vraždy. Jediným utrpením jsou skřípnuté ploténky a ulámané umělé nehty. Tento titul je již čtvrtým ze série mimořádně úspěšných humoristických románů o „poslední aristokratce“. ...Vydává  Druhé město.

Tíživá láska – Elena Ferrante
V prvním románu Eleny Ferrante, autorky celosvětového bestselleru Geniální přítelkyně, se hlavní hrdinka Delia vrací do rodné Neapole, aby dala do pořádku záležitosti své zesnulé matky Amalie. Autorka v próze tematizuje problematický vztah italských žen a jejich dcer, které musí ustupovat do pozadí před svými otci a bratry. Delia se po nejasné smrti matky, nalezené spoře oděné na pobřeží, snaží posbírat poslední střípky jejího života a rekonstruovat nejasné vzpomínky na své dětství. Ferrante svým románem otevírá svět symbolů, svět, v němž hlavní roli hraje hledání a nalézání – ztraceného vztahu s matkou i k sobě samé. ...Vydává  Prostor. 

Tiché lži – Sarah Pinborough
Lisa žije jen pro svou dospívající dceru Avu. Její přítelkyně Marilyn by jí přála, aby se víc otevřela ostatním, jenže i ona sama něco skrývá. Ava už má dost přehnané starostlivosti své matky. Chce víc volnosti. Naštěstí matka neví, že Ava na facebooku potkala někoho, kdo jí rozumí a dává pocítit, že je žádoucí. Lisa má své noční můry, ale v poslední době ji děsí nečekané připomínky utajené minulosti. Když se vše provalí, Lisa musí čelit svým démonům, aby ochránila Avu. Pomůže jí Marilyn, uvěří jí? Kdysi totiž Lisa porušila slib. Její zrada však nebyla nikdy zapomenuta. A teď za ni má zaplatit. ...Vydává Metafora.

Jiný TGM – Pavel Kosatík
Masarykův plastický obraz pojmenovává jeho imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává s jeho omyly. Líčí prezidenta Masaryka jako ideového rváče na cestě za vizemi, o jejichž mravní oprávněnosti je přesvědčen. Výsledkem zápasů je sporné pozitivní dílo: stát, o kterém snily generace předků. Zároveň zakladatel paradoxně zatížil stát břemeny, která se časem ukázala neúnosná. Jiný TGM je pro všechny, kdo přemýšlejí o české provinčnosti demokracii a o tom, jak ji udržet. Zároveň přináší víc života a pochybností než pomníků a svatých obrázků. ...Vydává Paseka.

Zdivočelé Sudety – Milan Jenčík
Bohatě ilustrovaná kniha založená na mnohaletém archivním i terénním výzkumu přináší objevný popis bouřlivého roku 1938. Velké události se v ní prolínají s rozborem činnosti jednotek Stráže obrany státu v exponovaných pohraničních oblastech západních Čech.
Autor se ovšem nově dívá i na související poválečné dozvuky: působení německých záškodnických organizací, útěk banderovců přes západní Čechy či transfer německého obyvatelstva.
Tato přelomová práce by neměla chybět v knihovně žádného zájemce o dramatické období, během něhož se před 80 lety rozhodovalo o dalším vývoji naší země i celé Evropy. ...Vydává Mladá fronta. 

Za oponou války – Jakub Szántó
Za oponou války je prvotina z pera válečného reportéra a zpravodaje České televize na Blízkém východě. Jakub Szántó v knize přibližuje své dramatické zážitky z frontových linií, míst teroristických útoků i státních převratů a revolucí, které během své kariéry televizního novináře v uplynulých dvou dekádách natáčel. Barvitým jazykem zprostředkovává pozadí dějinných událostí pohledem očitého svědka. Zároveň poodhaluje a demýtizuje práci žurnalistů uprostřed pohnutých situací a nepředvídatelného vývoje.

Vedle strhujícího vyprávění, které jako vystudovaný historik zasazuje do širšího dějinného kontextu, kniha dává nahlédnout i do niterných vztahů autora k rodině, novinářským kolegům i přátelům napříč Orientem. To vše balí do lehce sarkastického a sebeironického tónu, který odhaluje, nakolik je humor klíčovou ingrediencí pro práci i přežití v situacích, ze kterých normální člověk raději prchá. Knihu doprovází bohatá obrazová příloha autorových fotografií z terénu. ...Vydává Argo.

Vzduch je naše moře – Michal Kocián
Unikátní publikace Vzduch je naše moře aneb České a československé letectví v komiksu mapuje komiksovou formou nejen osudy lidí, kteří se zasloužili o rozvoj našeho letectví, ale také legendárních létajících strojů. Příběhy jsou vždy doplněny historickým úvodem do děje. Od takřka mytických počátků se kniha dostává k prvním doloženým aktérům českého letectví Jana Kašpara a Boženy Laglerové. Nechybí kapitola o smrti Rastislava Štefánika, ani letecké bitvy generála Fajtla. Přes éru komunismu se pak dostává až ke dnešku. Kniha je doplněna souborem dobových fotografií a bokorysů letadel, která se významnou měrou podílela na historii českého a československého letectví. ...Vydává Argo.

Klub vrahů – Pavel Renčín
Klub vrahů je zneklidňující thriller. Napětí příběhu, který se zpočátku tváří spíš jako detektivka, se stupňuje až k hororové atmosféře, která čtenáře sevře jako čelisti svěráku a nepustí. Hlavní hrdina má raději knížky než lidi, jediné setkání však změní jeho obyčejný život v napínavý román. Jak se přihodí, že milý a tichý člověk bez otázek rozmlátí cizí auto? Nebo se ocitne nad ležícím mužem s klouby prstů obitými do krve? Jak jednoduché je rozbít vlastní život na střepy? A není to někdy ta nejlepší věc, kterou s ním můžeme udělat?

Osvěžující nápady, překvapení, filmový jazyk vyprávění a kombinace žánrů vám zaručí čtivý zážitek, na který jen tak nezapomenete. ...Vydává Argo.

Krvavá zima – Hildur Knútsdóttir
Ve škole začínají zimní prázdniny a patnáctiletá Bergljót už se nemůže dočkat volna stráveného s nejlepšími kamarádkami. Čáru přes rozpočet jí ale udělají děsivé události, které navždy změní životy obyvatel Islandu – zemi napadnou podivné bytosti z neznámých končin a všude, kam zavítají, po sobě nechávají kaluže krve.
Zbývají poslední skupinky přeživších, roztroušené všude možně po ostrově. Bergljót a její tatínek nacházejí útočiště na Vestmanských ostrovech, maminka a mladší bratr zmizeli beze stopy.
Bude rodina ještě někdy pohromadě? A podaří se zastavit vraždící monstra? ...Vydává Práh. 

K otevřenému nebi – Antonio G. Iturbe
Francie, dvacátá léta předešlého století. Letecká poštovní společnost Latécoere, předchůdkyně dnešní Air France, přijímá do svých řad jen ty nejodvážnější a nejzdatnější piloty. Mezi vybranými jsou i Jean Mermoz, Henri Guillaumet a Antoine de Saint-Exupéry, tři „báječní muži na létajících strojích“, kteří se zapíší do dějin civilního letectví jako průkopníci dosud neprozkoumaných vzdušných tras. Žádná vzdálenost pro ně není dostatečně dlouhá, žádný horský štít dostatečně vysoký. Kromě vášně létat je tu jen odpovědnost a profesní čest doručit dopisy na palubě letounů včas a za každých okolností do rukou adresátů, napříč kontinenty a oceány na stále se zmenšující mapě světa. Když však přistanou a spočinou nohama na pevné zemi, stanou opět tváří v tvář skutečnosti, s jejímiž víry, zvraty a nástrahami bývá mnohem těžší se vyrovnat než s turbulencemi vysoko v mracích. K otevřenému nebi, autorem pečlivě zdokumentovaný román, který v sobě v nepřetržitém toku epizod spojuje dobrodružství a exotiku cestopisu s prvky historického a životopisného románu, vypráví o fascinujících a dnes polozapomenutých objevitelských dobrodružstvích tří nerozlučných přátel, kteří stáli u zrodu civilního letectví, a je současně i literární poctou Antoinovi de Saint-Exupérymu, autorovi nezapomenutelného Malého prince, spisovateli a humanistovi, který – navzdory století nalomenému světovými válkami – dokázal až do své tragické smrti ve vodách Středozemního moře vidět a vnímat život dětskýma očima. ...Vydává Akropolis.

Neboj se vrátit domů – Aleš Palán
Co se stane, pokud pacientovi o jeho zdravotním stavu dlouhodobě lžeme? Má vážná choroba nějaký smysl? A proč umírající nezabíjet, jak si přejí zastánci eutanázie, ale naopak respektovat jejich život až do přirozeného konce a být jim nablízku? Nejen o těchto věcech hovoří v knize rozhovorů Neboj se vrátit domů zakladatelka hospicového hnutí v ČR Marie Svatošová. Rozhovor s ní vede spisovatel a novinář Aleš Palán.
Právě Svatošová před lety přišla s myšlenkami hospicové paliativní péče. Byla to ona, kdo v Červeném Kostelci iniciovala první český hospic. A je to stále ona, kdo neúnavně jezdí po republice s hospicovými přednáškami a je rádkyní hospicům nově vznikajícím. Marie Svatošová v knize mluví také o své rodině, studiu medicíny, vlivu, jaký na ni měl P. Ladislav Kubíček či o svém trapistickém fan clubu.
V mnoha hospicích najdeme citát: „Našim cílem je naplnit dny životem, nikoliv život dny.“ Autorka tohoto výroku Marie Svatošová dokázala životem naplnit celý svůj život. A nejen životem, také smyslem a neokázalou službou.
„Nikdy bych nečekal, že by se o smrti dalo mluvit pozitivně. Paní doktorka Svatošová to dokáže. Nechci říct, že se po rozhovoru s ní budete na smrt těšit, ale nebudete se jí tolik bát,“ říká k obsahu knihy herec a moderátor Marek Eben. „Nicméně přeji všem pevné zdraví,“ dodává. ...Vydává Kalich. 

Stávám se sám sebou – Irvin D. Yalom
Celosvětově uznávaný psychiatr a romanopisec Irvin D. Yalom ve svých pamětech odkrývá celý svůj bohatý a pozoruhodný život. Představuje v nich své úspěchy, ale i jistá selhání, více než šedesátiletý vztah s milovanou Marylin, profesní i rodinný život a přátele nejen z řad slavných osobností psychiatrie. Dává též nahlédnout do pozadí vzniku svých slavných románů a povídek. Kniha je plná živých příběhů z jeho osobního života i z terapie, které se navzdory svému věku stále věnuje, a hlubokých reflexí, takže se mimoděk stává jeho posledním velkým románem. ...Vydává Portál.

Hod mrtvou labutí – Ondřej Hübl
Operní pěvec a režisér Líbezný se stane aktérem mezinárodního byznysu a politiky. Na Nuselském mostě však spěje k činu, který má ukončit jeho trápení. Jedenáctiletý Afričan Odongo, jehož adoptovali na dálku bezdětní manželé Peter a Nikol, stojí tváří v tvář střelné zbrani v očekávání konce svého života. Všichni se stali kolečky ve špinavé hře, narýsované ve vysokých patrech bruselské byrokracie. Režisér Dejvického divadla Krobot se pod tíhou nedostatku financí uchýlí s celým souborem k pokoutnímu prodeji kuchyňského nádobí ve stylu „šmejdů“. Ne že by si za to on, Odongo, Peter či Nikol, stejně jako pěvec Líbezný nemohli sami… Všechny Hüblovy povídky mají dvojznačné hrdiny, napůl záporné, napůl kladné, a vždy nepříjemně a dotěrně blízké. Je to zneklidňující, drsné i zábavné čtení, protože Hübl disponuje originálním smyslem pro humor i nakažlivou chutí vymýšlet neotřelé situace a spojení. ...Vydává Druhé město. 

Strážci světla – Abby Geniová
Ne nadarmo se Farallonským ostrovům říká „ostrovy mrtvých“ — každý, kdo na ně zavítá, se musí smířit s tím, že už se možná nevrátí.
Fotografka přírodních scenerií Miranda se rozhodne strávit rok na Farallonských ostrovech, proslulých svou krásou, ale i nebezpečností. Na neobydlené ostrovy je vstup možný jen na zvláštní povolení, a tak jedinými Mirandinými společníky jsou biologové, kteří v drsných podmínkách zkoumají pozoruhodnou místní faunu — početnou rybí populaci, žraločí hejna, velryby i přemnožené ptactvo.
Miranda je svým novým působištěm uchvácena, ale zároveň jí začíná docházet, že strávit rok mimo civilizaci bude náročnější, než si představovala. Zdá se, že každý na ostrovy před něčím utíká a že před ostatními skrývá nějaké tajemství. Když pak jeden z vědců nečekaně zemře, vyvstává otázka, jestli padl za oběť pouze nehostinným „ostrovům mrtvých“, nebo některému z jejich dočasných obyvatel. Z ostrovů ovšem není kam utéct a nezbývá než s neustálou hrozbou smrti pokračovat den za dnem dál. ...Vydává Host.

Profesor Astrokocour: Křížem krážem lidským tělem – Dominic Walliman
Fascinující putování lidským tělem od hlavy až k patě. Proč mají naše uši tak legrační tvar? K čemu kýcháme? Jak funguje imunitní systém? Na co jen nám kůže a proč máme dva druhy paměti? Lidské tělo je jedna z nejsložitějších věcí v celém vesmíru! Zvídavý profesor Astrokocour a celá jeho parta nás ve výpravné obrazové encyklopedii provedou všemi částmi lidského těla. Nová kniha z naučné série, z níž česky vyšel před rokem svazek HRANICE VESMÍRU, oceněný Zlatou stuhou České sekce IBBY. Dominic Walliman vystudoval ve Velké Británii fyziku a nyní se v kanadském Vancouveru věnuje programování kvantových počítačů. Vynikl jako znamenitý popularizátor přírodních věd pro děti a mládež. Ben Newman je držitelem řady cen za knižní ilustrace a komiksy, žije a pracuje v Londýně. ...Vydává Labyrint.

Nabídka je zajímavá a pestrá, co říkáte? Čekáte na některou z těchto knih? Mně hned ta první připomíná, že bych si konečně mohla přečíst první díl Aristokratky.

Mějte se krásně a užívejte babího léta.

Vaše Šárka ♥

8 komentářů:

  1. Nejvíc se těším na Klub vrahů, od Renčína jsem četla Vězněnou a to byla slušná jízda, neuvěřitelně atmosférická kniha. Doufám, že Klub vrahů bude podobný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem po Vězněné jednu dobu pokukovala, ale pak mi úplně zmizela ze zorného pole :)

      Vymazat
  2. me zaujali akorat Strazci svetla :-) s temi bych si dala rict :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tiché lži! Tiché lži! Strašně se na ně těším, předchozí autorčina kniha mě neskutečně bavila :-)
    Ještě hodně přemýšlím nad aristokratkou, kterou si všichni chválí, tak třeba by mě mohla bavit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám od autorky doma první knihu, ale zatím je v pozici čekatelky, to samé první Aristokratka, mám co dohánět :)

      Vymazat
  4. Tiché lži vypadají velmi slibně snad se k nim brzy dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji, ať se líbí, pokud si kniha najde cestičku :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥