pondělí 14. ledna 2019

RECENZE – Strach

Autorka: C. L. Taylor
Překlad: Zuzana Pernicová
Nakladatelství: Domino
Rok vydání v ČR: 2018
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-7498-302-3

Anotace:
Lou Wandsworthová si užila nechtěné pozornosti médií vrchovatou měrou, když ve čtrnácti utekla do Francie se svým jednatřicetiletým učitelem Mikem Hughesem.
Teď je jí tolik, co bylo tenkrát jemu, a její život je v troskách. Pokud se chce ještě někdy sebrat a být schopna jít dál, musí se odhodlat k činu – odjet zpátky do rodného
města a konfrontovat Mika kvůli všemu, co jí způsobil.
Brzy však zjistí, že se Mike vůbec nezměnil. Jeho nezdravá pozornost se znovu upírá na třináctiletou žákyni... Lou se rozhodne udělat všechno pro to, aby se zlá historie nemohla opakovat, a rázně bere věci do svých rukou.
Nemá tušení, jak těžký úkol na sebe vzala. Mike je predátor nejdrsnějšího ražení, a tak nelze vyloučit, že se Lou stane znovu jeho obětí.

Lou Wandsworthová neměla jednoduché dětství, stala se terčem šikany od svých spolužáků a navíc se celým svým čtrnáctiletým srdcem zamilovala do svého o sedmnáct let staršího trenéra karate. Imponovalo jí, že se o ni zajímá, že je pro něj důležitá, krásná. Že dělá něco špatného, když ve svých jedenatřiceti letech svádí mladou dívku, v podstatě dítě, jí dlouho vůbec nedocházelo. Až na jednom „výletu“ do Francie se Mike ukázal, jaký doopravdy je.

Lou si své trauma nese do dospělosti a ještě ani po třicítce s ním není vyrovnaná. Díky tomu všemu, co se odehrálo zhruba před sedmnácti lety, není schopná navázat plnohodnotný vztah. Rozhodne se tedy vrátit do bývalého bydliště a Mikovi se postavit. Po návratu však zjistí, že jeho láska k ní tenkrát před lety nebyla ojedinělá, výjimečná. Mike je prostě pedofil, který momentálně na prahu padesátky motá hlavu třináctileté dívce. Lou se rozhodne dívku varovat, ale ona ji pochopitelně neposlouchá a tvrdí, že se k ní Mike chová úplně normálně. Lou vše oznámí na policii, ale ani tam neuspěje. Rozhodne se tedy vzít situaci do svých rukou. Nedovolí, aby mladá Chloe musela zažít to, co ona. A aby toho nebylo málo, dostává se do hledáčku Mikovy bývalé manželky.


Na další knihu autorky C. L. Taylor jsem se moc těšila a rozhodně mě nezklamala. Příběh Lou mě pohltil od prvních stránek. Námět psychothrilleru je ožehavý a citlivý. Kniha má spád, nemusíte se prodírat pomalým rozjezdem, hned od začátku děj svižně utíká a vy obracíte stránku za stránkou a nemůžete se odtrhnout. Přestože jsem byla s touto autorčinou novinkou spokojená, nějakou tu mušku jsem přece jen našla. Částečně jsem nevěřila autorce postavu Lou, kdy se její povaha najednou změnila jako mávnutím proutku a z roztřesené ženy se stala nadmíru silná bojovnice. Také mi úplně nesedla postava bývalé Mikovy manželky Wendy a hlavně její uvažování a smýšlení nad minulostí i současností.

Nicméně i přes tyto mušky jsem si čtení užila a můžu Strach doporučit všem milovníkům psychothrillerů. 

O autorce:
C. L. Taylor poslala svůj první rukopis do nakladatelství, když jí bylo osm let. Odmítnutí ji nezlomilo; psala dál, ale dlouhá léta jen pro sebe. Teprve když BBC vyhlásila soutěž pro začínající autory, odhodlala se svou tvorbu předložit světu podruhé. Tentokrát uspěla a její povídka byla zařazena do antologie britských literárních talentů.
Během následujících dvou let byly její povídky publikovány tolikrát, až sama autorka ztratila přehled (k čemuž se nerada, ale dobrovolně přiznává). Stejně tak nedokáže říct, kolik nominací či literárních cen v tomto období své spisovatelské kariéry posbírala. S jistotou ví jediné: že teprve opakované úspěchy, které sklidila za povídkovou tvorbu, ji podnítily k napsání románu.
Bylo to velmi dobré rozhodnutí, protože její psychologické thrillery patří mezi to nejlepší, co v tomto žánru momentálně vychází. Kniha Lež dobyla první příčky všech významných žebříčků bestsellerů v Británii a byla přeložena do patnácti světových jazyků.


Hodnocení: 87%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Domino. Knihu můžete zakoupit zde.
 

2 komentáře:

  1. Ach jo, od autorky jsem kdysi začala číst Zmizelého a ani nevím, proč jsem jej nedočetla, když mě bavil. Její knihy mě lákají, myslím, že i tato by nemusela být špatná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba druhý pokus vyjde, já včera začala číst Lež :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥