čtvrtek 14. března 2019

RECENZE – Prokletí Schwartzovy vily

Autorka: Anna Beatrix Bártová
Nakladatelství: Petrklíč
Rok vydání: 2019
Počet stran: 224
ISBN: 978-80-7229-677-4

Anotace:
Svět živých i mrtvých se střetává. Minulost se hlásí na světlo boží a nenechá vás spát!
Mladí manželé Nora a Leonard očekávají rodinu a nemají kde bydlet. Financí nevlastní mnoho, a když se naskytne příležitost zakoupit byt ve staré secesní vile na okraji města, nadšeně po ní skočí. Co na tom, že cena je až podezřele nízká a za nedalekou hřbitovní zdí vykukují kříže a náhrobky.
I když si Nora oddechne od všetečné tchyně, skutečný klid v domě nenajde. Je až příliš empatická a citlivá, a jeho minulost je příliš temná. Když se kolem začnou dít prapodivné věci a na chodbách se objevovat cizí lidé ve sto let starých oděvech, pustí se do pátrání. 
Tajemství, které odhalí, vám vezme dech!

Nora má zálibu ve hřbitovech a vůbec se zajímá o vše, co se týká pohřbívání. Proto jí vůbec nevadí, když manžel přijde s nápadem koupě bytu ve starobylé vile, ze které budou mít výhled přímo na kříže a náhrobky starého hřbitova. Život s tchýní je nesnesitelný a Nora přece jenom v těhotenství uvítá klid života ve dvou. Jedno je však podezřelé a to velice nízká cena bytu, navíc vybaveného starožitným nábytkem. Dále jsou v závěti bývalého majitele ustanoveny podmínky, že kupující nesmí byt prodat po dobu deseti let, ani se zbavit nábytku či jakéhokoliv zařízení. Nora chápe, proč se tak stal byt v podstatě neprodejným. Kdo by také toužil bydlet v zchátralé staré vile u hřbitova? Snad jen Nora s Leonardem. Oba mají zálibu v historii a tak na podmínky koupě přistoupí. Život s Leonardovou matkou je peklo a na dražší bydlení stejně nemají peníze. Přestěhují se tedy do starého domu, kde žijí pouze tři staří obyvatelé. Nora očekává, že konečně s Leonardem budou žít v klidu a pohodě. To by se ovšem nesměly dít v domě podivné věci. Co mají znamenat osoby, které se v domě zjevují? Malé holčičky ve starodávných šatech. Jejich smích a výskot, pláč a křik, dupání. Nevysvětlitelné kroky. Mladý pár občas pochybuje o svém zdravém rozumu. O co tady sakra jde?


Na Prokletí Schwartzovy vily jsem byla moc zvědavá a jsem nadšená, že má očekávání skvělého počtení byla naplněná. Přestože preferuji reálné příběhy, duchařiny mám ráda. Protože co my víme, co existuje mezi nebem a zemí. Nikdy bych si netroufla tvrdit, že duchové neexistují.

Autorka mě doslova šokovala prologem, který nastínil zápletku celého příběhu. Opravdu drsné, nečekala jsem to. Základ kvalitního napínavého příběhu je udržet čtenáře v pozornosti a napětí během celého děje až ke konečnému rozuzlení. A to Anna Beatrix Bártová dokázala. Kdybych měla čas, zhltla bych knihu za dva večery. Takhle jsem byla naštvaná, že od knihy musím odcházet. Opravdu mě příběh pohltil. Je psaný čtivě a mrazivě. Postavy jsou výborně charakterově vykreslené. Autorka dokázala, že dobrá duchařina nepotřebuje x stovek stran, aby čtenáře zaujala. V jejím případě poměrně útlá kniha má vše, co od skvělého mysteriózního románu očekáváte.

Kniha se také pyšní úžasnou obálkou a pěkným grafickým zpracováním jednotlivých kapitol. 

Já osobně knihu určitě doporučuji. Přesvědčíte se, že čeští autoři, v tomto případě autorka, psát umí. A já doufám, že Anna B. Bártová bude dál psát a psát a vydávat a vydávat. 

O autorce:
Anna Beatrix Bártová je pseudonym autorky pocházející ze západních Čech, kam také směřuje některé své romány. Vystudovala obor Historie na FF JU v Českých Budějovicích a v současné době žije v jižních Čechách s dcerou, synem, manželem a dvěma psy.
Pod vlastním jménem publikovala některé články v časopise Vítaný host a jeden odborný v jihočeském Výběru.



Hodnocení: 98%

Knihu můžete koupit ve všech dobrých knihkupectvích a e-shopech, či kontaktujte přímo autorku.


6 komentářů:

  1. Slyším na ni samou chválu, a protože není historická, určitě Sabču podpořím její koupí.

    OdpovědětVymazat
  2. Už si čtu několikátou recenzi na tuhle knihu a pořád přemýšlím, jestli si ji pořídit nebo ne. Anotací mě velmi zaujala, ale pořád si 100% nejsem jístá. Ale děkuji za recenzi, navnadila mě na knihu ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Šárko, nějak nestíhám, takže si čtu Tvou recenzi až dnes. Moc za ni děkuji! Je skvělá! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář ♥